UZAKTAN EĞİTİM – Osmanlı Türkçesi Grameri-1 (Vezinler)
Hoca: İpek Dağlıoğlu
Süre: 4 hafta / Toplam 4 ders
Dönem: 26 Aralık 2024.
Gün/Saat: Her Perşembe 20.30-22.00 arası
Ücret: 1500 TL
Derslerimizde Osmanlı Türkçesinde en sık kullanılan Arapça vezinler işlenecektir. Prof. Dr. Hayati Develi'nin Osmanlı Türkçesi Grameri kitabının kaynak olacağı derslerimize, Osmanlı Türkçesine ilgi duyan ama bu konuları öğrenmekte zorlanan herkes katılabilir.
DERS İÇERİĞİMİZ
Arapça kelimelerin veznini nasıl buluruz?
Arapça kelimelerde çokluk (tesniye-cem-sâlim- mükesser çokluklar) nasıldır?
Sülâsî mücerred masdarlar nelerdir?
İsm-i fâ'il, ism-i mef'ûl nedir?
Mezîdünfih (Kıyâsî) masdarlar nelerdir? Nasıl ezberlenir?
Sıfat-ı müşebbehe nedir?
İsmi-i tafdîl nedir?
ism-i tasgîr nedir?
Mübâlağa-yı fâ'il nedir?
İsm-i zaman, mekân, âlet vezinleri nelerdir?
İlletli kelimeler zihne nasıl kodlanabilir?
Yıllardır sınıf ortamında yüz yüze Osmanlı Türkçesi derslerini veren Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı içinde bulunduğumuz süreçte gerekli alt yapı ve eğitim materyallerini temin ederek her seviyeye uygun Osmanlı Türkçesi kurslarını uzaktan eğitimle vermeye devam etmektedir. Derslerin internet üzerinden canlı olarak yapıldığı bu sistemde Zoom Video Konferans programı kullanılmaktadır Öğrencilerin önceden belirlenen saatte, internete bağlanabildikleri her yerden derslere katılabildikleri Kubbealtı Uzaktan Eğitim programında, eğitim materyalleri öğrencinin ekranına yansıtılır. Dersler etkileşimli ve katılımcı odaklı olduğu için öğrenim başarısı çok yüksektir.
Dersler başlamadan önce katılımcıların, bilgisayar, tablet ya da cep telefonlarına Zoom Video Konferans programını indirmiş olması gerekmektedir.
Programı güvenli indirmek için zoom.us/download adresi kullanılmalıdır.
Canlı eğitime katılamayanlar göndereceğimiz şifre ile 24 saat içinde dersi istediği kadar izleyebilirler.
Üniversitelerin Türk Dili ve Edebiyâtı ve Târih bölümü öğrencilerinin özellikle istifâde edeceği kursumuz İpek Dağlıoğlu tarafından verilmektedir.
KURS VE EĞİTİM PROGRAMLARI İÇİN KUBBEALTI VAKFI’NIN BANKA HESAP BİLGİLERİ:
TR54 0006 2000 0440 0006 2987 09
Garanti Bankası/ Çemberlitaş Şubesi
Alıcı adı: Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı Kubbealtı İktisadi İşletmesi
Önemli Not: Açıklama bölümüne kayıt olmak istediğiniz dersin adını açık bir şekilde yazmayı ve dekontunuzu bize (0534 766 23 56) Whatsapp ile göndermeyi ve kaydedildiğinize dair teyit almayı unutmayınız.
Yine aynı mesaja ayrıntılı olarak eğitim bilgilerinizi (lise/lisans/yüksek lisans/ doktora) sırasıyla yazınız.
Okullarınızın bölüm ve enstitülerini yazmayı unutmayınız.
Mesleğinizi, ev adresinizi ve e-posta adresinizi de bilgilerinize ekleyiniz.
İpek Dağlıoğlu: 1977 yılında İstanbul, Fâtih'te doğdu. Mimar Sinan Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirdi. Yüksek lisansını Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsünde "Şükrullah El-Amasyavî'nin Behçeti't-Tevârîh'inin Mustafa El-Fârisî Çevirisi" başlıklı teziyle tamamladı. Aynı üniversitede Türk Dili konusunda doktorasına devam eden İpek Dağlıoğlu, 12 yıldır Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak Osmanlı Türkçesi dersleri vermektedir. İpek Dağlıoğlu'nun bir de "Osmanlı Türkçesi Seçme Metinler" adında yayımlanmış kitabı bulunmaktadır.