Üslûp - Repertuvar

Hoca: Münip Utandı / Serap Çağlayan

Süre: 8 Ay

Dönem: 7 Ekim 2023- Haziran 2024

Gün/Saat: 13.00-15.00 Cumartesi

Ücret: 800 TL/ Ay

Uslûp-Repertuar çalışmalarının eğitim yöntemi, hafıza ve tekrar esasına dayanan meşk usulünde olacaktır. Notanın kullanılmadığı zamanlarda birçok eser bu yöntem ile günümüze taşınmıştır. Türk musıkısi nüans müziği olması sebebiyle ustadan-çırağa icra aktarımı, ses ve sazıyla katılacak her yaş ve meslekte katılımcı ile gerçekleşecek; eser makam-usul-güfte analizi de hocalarımız tarafından yapılacaktır.

KURS VE EĞİTİM PROGRAMLARI İÇİN KUBBEALTI VAKFI’NIN BANKA HESAP BİLGİLERİ:

TR54 0006 2000 0440 0006 2987 09

Garanti Bankası/ Çemberlitaş Şubesi

Alıcı adı: Kubbealtı İktisadi İşletmesi

Önemli Not: Açıklama bölümüne kayıt olmak istediğiniz dersin adını açık bir şekilde yazmayı ve dekontunuzu bize (0534 766 23 56) Whatsapp ile göndermeyi ve kaydedildiğinize dair teyit almayı unutmayınız.

Yine aynı mesaja ayrıntılı olarak eğitim bilgilerinizi (lise/lisans/yüksek lisans/ doktora) sırasıyla yazınız.

Okullarınızın bölüm ve enstitülerini yazmayı unutmayınız.

Mesleğinizi, ev adresinizi ve e-posta adresinizi de bilgilerinize ekleyiniz.


Münip Utandı

Antakya’da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Antakya’da tamamladı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ndeki yüksek öğrenimi sırasında Ruhi Ayangil yönetimindeki Boğaziçi Üniversitesi Türk Müziği Korosu’na, Dr. Ali Rıza Kural yönetimindeki İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Korosu’na, Melahat Pars yönetimindeki Kadıköy Musiki Cemiyeti’ne ve Süheyla Altmışdört ile Ender Ergün yönetimindeki Üniversite Korosu’na devam etti.

1975’te kurulan Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’nun ilk kadrosunda yer alışından itibaren büyük destek ve teşvik gördüğü Nevzad Atlığ ile çalışmalarını sürdürdü. Koronun yurtiçinde ve yurtdışında verdiği konserlerde, TV ve radyo programlarında solist olarak görev aldı. Çok sayıda özel konser verdi. TV dizilerine, tiyatro oyunlarına ve radyofonik piyeslere sesi ile katkıda bulundu.

Uluslararası İstanbulFestivali, Bach Günleri, Gaetano Donizetti Bergamo Musica Festival, Akl-ı Selim’in Müziği, Ülker Türk Müziği Günleri, Gülnihal, Uluslararası Adalar Festivali, Nardis Jazz Club, Ramazan’da Jazz gibi birçok festivale ve etkinliğe solist olarak katıldı. Yansımalar, İncesaz, Nevasaz, Ruhi Ayangil Meşk Birimi, OMAR (İstanbul Üniversitesi Osmanlı Müziğini Araştırma ve Uygulama Merkezi) gibi birçok topluluklarla konserler vermektedir.

Sesinin genişliği ve orijinal rengi ile son dönemin önde gelen yorumcularından biri olarak kabul edilmektedir. Aynalıkavak’tan Kalamış’a, Münip Utandı, Bitmese Sevgi, Seslenişler Bekleyişler, Mevlana Yolu, Gidem Dedim, Çeşm-i Dil, Boğaziçi, Fikrimin İnce Gülü, Yeşil Bursa, Türk Hava Yolları 75. Yıl CD’si, Eski Şarkılar, Kuy-i Hicaz, TÜBİTAK projesi olan ve 30 Klasik Türk Müziği eserinden oluşan CD ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi araştırma projesi olan Klasik Türk Musikisi’nde az kullanılmış makamlardan oluşan Danyal Mantı’nın besteleri albümü Nadide İnciler olmak üzere 17 albüm yayınladı.

Müzik dışında stilize çalışmalarında da bulunan sanatçı eserlerini 1994’te Beyazıt Devlet Kütüphanesi’nde düzenlediği bir sergide değerlendirdi. Mütevvelli heyetinde yer aldığı Anne ve Bebek Sağlığı Vakfı’nın yararına konserler vermektedir. Bir dönem Açık Radyo’da “Unutulmuş Ne Varsa” isimli solo programı canlı olarak sunan Münip Utandı; ayrıca İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’nda üslup, repertuar ve yorum derslerinin yanı sıra aynı konservatuarın Bilimsel ve Sanatsal Etkinlikler Düzenleme Kurulu (BİSED) tarafından düzenlenen “Ustalarla Atölye Çalışmaları” adı altında Master Class programını yürütmekte ve OMAR’da (İstanbul Üniversitesi Osmanlı Müziğini Araştırma Merkezi) repertuar ve üslup dersleri vermektedir.

2013 yılında Beyoğlu Belediyesi ve Türk Musikisi Vakfı tarafından düzenlenen Itrî Klasik Türk Musikisi Ödülleri’nde “Yılın Ses Sanatçısı”; ESKADER (Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği) 2014 yılı müzik ödüllerine layık görülmüştür. Halen görev yaptığı Cumhurbaşkanlığı Korosu’nda uzun yıllar sanat kurulu üyeliği de yapan Münip Utandı ses sanatçısı Ceyda Utandı ile evli ve zaman zaman birlikte konserler verdiği İTÜ TM Devlet Konservatuarı’ndan yüksek lisans mezunu ve Cumhurbaşkanlığı Korosu ses sanatçısı Merve Utandı Kalkan’nın babasıdır.


Serap Çağlayan

İstanbul’da doğdu. İlkokulun ardından 1981′de İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Çalgı Eğitimi Bölümü’ne girdi. Mezun olduğu1991′de, İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’nda misafir sanatçı olarak çalışmaya Başladı. Bu dönem içinde aynı okulda yüksek lisans programını da tamamlayarak koronun saz kadrosuna asaleten atandı.

1995′te Münip Utandı’nın Aynalıkavak’tan Kalamış’a adlı albümünün saz ekibinde yer aldı. 1999′da Kantemiroğlu ve Ali Ufki dönemlerinin eserlerini, dönemindeki çalgılarıyla seslendiren Bezmârâ Topluluğu’nda çelik telli kanun çalan Çağlayan, aynı toplulukla Yitik Sesin Peşinde ve Mecmua’dan Saz ve Söz isimli albümlerde yer aldı. Bu toplulukla yurt içinde ve yurt dışında birçok festivalde konserler verdi. Balat Günlüğü isimli albümü 2002′de Yunanistan’da yayımlandı. Cengiz Onural ile TV müzikleri çalışmalarının yanı sıra, İkinci Bahar ve Hayat Bağları albümlerinde yer aldı.

2009’da vâze Türk Müziği Kadınlar Topluluğu ile Neveser Kökdeş CD’sinde sazende ve korist olarak görev aldı. 2012 yılında Güzin Değişmez’in Meftunun Oldum adlı albümünde kanunu ile yer alan Çağlayan, Yıldız Üniversitesi Sanat Tasarım Fakültesi’nde öğretim görevlisi olarak dersler verdi. Halen, Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu’ndaki asli vazifesinin yanı sıra, Bezmârâ Topluluğu’ndaki kanun icracılığına ve Kubbealtı akademisi Kültür ve Sanat Vakfı bünyesindeki musiki çalışmaları programları kapsamında kanun dersleri vermeye devam etmektedir.